Let op! NHL Hogeschool en Stenden Hogeschool zijn gefuseerd. Ga naar de Pabo (Leraar Basisonderwijs) opleidingspagina op nhlstenden.com voor de juiste informatie.

Geïnteresseerd in de Pabo?

Met de opleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) ga je voor een veelzijdige en inspirerende baan. Je leert lesgeven aan kinderen van 4 tot 12 jaar, ieder met zijn eigen ‘rugzakje’ en gebruiksaanwijzing. Als afgestudeerde Pabo-student ga je voor een baan die een groot beroep doet op je inlevingsvermogen. Wil jij actief bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Dan is de Pabo iets voor jou!

Voordelen van de studie Pabo

 • Bij ons maak je deel uit  van een zeer diverse studentenpopulatie.
 • We zijn de enige meertalige Pabo van Nederland. Bij ons kun je naast Nederlands ook voor Engels en Fries kiezen. Daarmee vergroot je je baankansen.
 • Wij hebben Kunst- en Cultuurprofiel – tijdens je opleiding is er veel aandacht voor cultuureducatie. Hierbij werk je veel samen met de twee Kunstvakopleidingen van de NHL: Docent Theater en Docent Beeldende Kunst & Vormgeving.
 • Bij ons leer je door te doen. Vanaf het eerste jaar loop je stage en ruim een kwart van je opleiding vindt plaats op een stageschool.
 • Bij de NHL krijg je de ruimte om zelf een groot deel van je studiepad te bepalen.
 • Volop baankansen.

Ervaringen van studenten

Voordat je kiest voor de opleiding Leraar Basisonderwijs is het fijn om te weten wat andere studenten van de opleiding vinden. Waarom hebben zij voor deze studie gekozen? En is de Pabo daadwerkelijk zo leuk als het lijkt? In het onderstaande filmpje vertellen onze studenten hoe zij deze opleiding aan de NHL ervaren.

Meer ervaringen van studenten

Past de Pabo bij jou?

Als je kiest voor de Pabo kies je voor veelzijdigheid. Je hebt een brede interesse, want je geeft straks les in alle vakken. En daar blijft het niet bij. Naast lesgeven, ben jij in staat om problemen te signaleren, met ouders in gesprek te gaan en begeleiding op gang te brengen én je kunt in teamverband onderwijsconcepten uitstippelen.

De ideale Pabo-student beschikt over de volgende kenmerken:

 • Inlevingsvermogen
 • Flexibel
 • Teamspeler

Speciaal voor vwo’ers: Academische Pabo

Vind je het inspirerend om les te geven aan kinderen? En ben je geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek naar effectief leren, organisatie van onderwijs en verschillen tussen kinderen? Dan is de Academische Pabo iets voor jou! Wil je meer weten over de Academische Pabo? Neem dan contact op met het Studieadviescentrum van de NHL.

Studiekosten

Als student betaal je elk jaar collegegeld. Hoeveel collegegeld hangt af van een aantal factoren zoals je nationaliteit en je al behaalde diploma’s in het hoger onderwijs. In de meeste gevallen ligt het collegegeld rond de € 2.000,- per jaar. Meer info over het collegegeld vind je hier.

Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken, readers en excursies. Voor de Pabo zijn de aanvullende kosten in het eerste jaar € 650,-.

Daarom kies je voor de studie Pabo

De Pabo spreekt je aan, maar je vraagt je misschien af waarom je juist deze opleiding aan de NHL zou moeten kiezen. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, maar wij delen graag de belangrijkste met je:

 • Keuzevrijheid bij de Pabo van de NHL
  Tijdens de opleiding stippel je voor een groot deel je eigen studieroute uit. Jij bepaalt zelf welke richting je op wilt en waarin je je wilt verdiepen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:
     - De drietalige stroom (Nederlands, Engels, Fries)
     - Het kunst- en cultuurprofiel
     - Het uitstroomprofiel praktijkonderwijs
     - Blokken bewegingsonderwijs
 • Leeuwarden is een leuke studiestad
  Waarom kiezen voor NHL-opleiding Pabo in Leeuwarden? Met ruim twintigduizend studenten is Leeuwarden een bruisende studiestad. Je vindt hier betaalbare kamers, gezellige cafés en restaurants met studentenprijzen en verschillende studentenverenigingen. Kortom: alle ingrediënten voor een onvergetelijke studententijd zijn aanwezig!

Scores NHL Pabo

Baankans 96% vindt binnen 1,5 jaar een baan
Algemene tevredenheid 3,9 van de 5 sterren
Sfeer van de opleiding 4,3 van de 5 sterren
Voorbereiding beroepsloopbaan 4,2 van de 5 sterren
Stage ervaring 4,3 van de 5 sterren
Contacttijd 12-18 uur per week

Bron: Nationale Studenten Enquête